4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Toyota Urban Cruiser 1.33 99 PS - Nissan Juke 1.6 4X2 117 PS

Αστικές περιπλανήσεις

H -έστω και αργοπορημένη- άφιξη του «αστικού MPV» της Toyota προκαλεί μια απευθείας αναμέτρηση με το «crossover πόλης» της Nissan.

ΦΑΝΤΑΖΕΙ με ιαπωνική μονομαχία βγαλμένη από τον κινηματογράφο και με τοποθεσία διεξαγωγής κάποιο έρημο χωριό, όπου δύο σαμουράι είναι έτοιμοι να λύσουν τίμια και αντρίκεια τις διαφορές τους. Στην περίπτωσή μας, όμως, δεν είναι τόσο άγρια τα πράγματα. Οι μονομάχοι μας δεν έχουν για όπλο τους το χαρακτηριστικό -«κατάνα»- σπαθί, αλλά τα ονόματα των δύο εταιρειών τους, τα οποία αποτελούν εγγύηση για την όποια προσπάθεια έχει γίνει μέχρι στιγμής σε κάθε νεοσύστατη κατηγορία. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, σημεία των καιρών είναι αυτού του είδους οι προτάσεις, αφού ουσιαστικά μιλάμε για αυτοκίνητα διαστάσεων σύγχρονων σουπερμίνι, τα οποία όμως υιοθετούν χαρακτηριστικά άλλοτε από την κατηγορία των MPV (πιο κοντά σε αυτήν το Urban Cruiser) και άλλοτε από εκείνη των SUV (όπως το Juke). Εμείς επωφεληθήκαμε από την -εντέλει- άφιξη του μοντέλου της Toyota (θυμίζουμε ότι αρχικά, στην παρουσίασή του την άνοιξη του 2009, η ελληνική αντιπροσωπία είχε αποφασίσει να μην το εισάγει), και μαζί με το Nissan Juke κινηθήκαμε αρκετά και σε αστικό περιβάλλον, επηρεασμένοι από το όνομα «Urban» όπως και από την πραγματικότητα που θέλει αυτού του είδους τα αυτοκίνητα να είναι φτιαγμένα για τις πόλεις - όσο και να μη θέλουμε να το πιστέψουμε πολλές φορές, λόγω σχήματος και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων. Από άποψη κινητήρων; Η παλιά, καλή συνταγή των ατμοσφαιρικών συνόλων βρίσκει τη θέση της κάτω από τα καπό των δύο αυτοκινήτων μας, ενώ συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο και στις δύο περιπτώσεις.
Το «made in Japan» Urban Cruiser δεν αρκείται στη συνταγή του 4μετρου χάτσμπακ σουπερμίνι (μήκος: 3.930 χλστ., μεταξόνιο: 2.460 χλστ.), αφού υιοθετεί έντονα χαρακτηριστικά κυρίως από τα MPV αλλά και από τα SUV. Σημειώστε εδώ ότι παράγεται και σε τετρακίνητη έκδοση με 1.400άρη πετρελαιοκινητήρα, η οποία όμως δυστυχώς δεν έρχεται στην ελληνική αγορά. Ξενίζει λίγο με την πρώτη ματιά, καθώς δε μοιάζει με κανένα άλλο μοντέλο του Ιάπωνα κατασκευαστή, αν και με λίγη φαντασία η μάσκα και τα εμπρός φώτα του παραπέμπουν σε RAV4, ενώ η ημικυκλική ακμή του καπό έχει κάτι από Avensis. Παρ’ όλα αυτά, βασίζεται στο Yaris. Από την άλλη, το Nissan Juke απέχει από το έδαφος 180 χλστ., 20 χλστ. περισσότερο από το μοντέλο της Toyota, και αυτό μαζί με τους μεγάλους -αναλογικά με το υπόλοιπο αμάξωμα- θόλους του αυτοκινήτου βοηθούν ακόμα περισσότερο στην αίσθηση που μας δίνει ως πιο SUV από τον αντίπαλό του. Θυμίζουμε ότι είναι βασισμένο στο πρωτότυπο Qazana, ενώ έχει σχεδιαστεί στο κέντρο της Nissan Design Europe στο Λονδίνο. Το σχέδιο φινιρίστηκε στην Ιαπωνία και την κατασκευή έχει αναλάβει το εργοστάσιο του Σάδερλαντ πάνω στην B Platform της συμμαχίας Renault-Nissan. Το μεταξόνιο του αυτοκινήτου αγγίζει τα 2.530 χλστ., ενώ και το μήκος είναι μεγαλύτερο του Urban, αφού φτάνει τα 4.135 χλστ.

Ίδια λογική και στα εντός
Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το Urban έχει ως βάση του το Toyota Yaris. Αν τώρα με την εξωτερική εμφάνισή του δεν μπορεί να σας πείσει γι’ αυτό, τότε δεν έχετε παρά να ανοίξετε τις πόρτες και να εισβάλετε στο εσωτερικό του. Ίδιας αίσθησης (σκληρά) πλαστικά, πολλά λειτουργικά ντουλαπάκια και κρυφοί χώροι εμπρός και πίσω σε κάνουν να νιώθεις ότι είσαι μέσα σε μια facelift ίσως έκδοση του απόλυτα επιτυχημένου σουπερμίνι. Η θέση οδήγησης είναι λίγο καλύτερη από του Yaris, καθώς μπορεί η έδρα του καθίσματος να παραμένει μικρή και το τιμόνι χαμηλά τοποθετημένο, στο Urban όμως διαθέτει τηλεσκοπική ρύθμιση, η οποία βελτιώνει αρκετά την κατάσταση. Το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα του συγκεκριμένου ταμπλό εντοπίζεται στο «2 σε 1» όργανο (ταχύμετρο και στροφόμετρο που συνθέτουν έναν κύκλο). Η καμπίνα είναι ευρύχωρη ακόμα και για πέντε επιβαίνοντες, ενώ ο χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα 318 λίτρα, συν ένα γενναιόδωρο χώρο κάτω από το δάπεδο. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με το συρόμενο πίσω κάθισμα, οι δυνατότητες φόρτωσης μεγαλώνουν ακόμα πιο πολύ (έως 388 λίτρα), αν και από ένα τόσο έξυπνα διαμορφωμένο εσωτερικό θα περιμέναμε να δημιουργείται και ένας επίπεδος χώρος φόρτωσης, όπως άλλωστε είθισται τα τελευταία χρόνια στα μοντέλα της κατηγορίας (βλέπε Jazz, Venga, Meriva κτλ.).
Στον αντίποδα, ο πρωτότυπος σχεδιασμός του Juke συνεχίζεται και μέσα στην καμπίνα του με ιδιαίτερα στιλιστικά στοιχεία, όπως είναι η γυαλιστερή κεντρική κονσόλα, που παραπέμπει σε ρεζερβουάρ μοτοσικλέτας, και η δυνατότητα παραμετροποίησης ανάλογα με τις επιθυμίες του αγοραστή όσον αφορά τα χρώματα. Ψηφίζουμε «δαγκωτό» το κόκκινο, όπως αυτό της δοκιμής μας, το οποίο συνοδεύει τις ακριβότερες εκδόσεις του μοντέλου. Ούτε εδώ, όμως, είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από το τελικό αποτέλεσμα, και αυτό λόγω της «κοκάλινης» αίσθησης των πλαστικών, τα οποία ωστόσο οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι είναι άριστα και «ιαπωνικά» συναρμολογημένα και στα δύο αυτοκίνητα. Το εσωτερικό highlight του Juke βρίσκεται στο κέντρο του ταμπλό, όπου δεσπόζει μια «2 σε 1» οθόνη, η οποία πλαισιώνεται από τα χειριστήρια του κλιματισμού αλλά και από εκείνα της διαχείρισης του κινητήρα. Normal, Sport και Eco είναι οι επιλογές, με την πρώτη να αποτελεί την εργοστασιακή -νορμάλ- πρόταση, τη δεύτερη να επεμβαίνει στην απόκριση του γκαζιού, στην ηλεκτρική κρεμαγιέρα και στο όριο αλλαγής στα CVT κιβώτια και την Eco να αλλάζει την απόκριση του γκαζιού και τη λειτουργία του κλιματισμού, με στόχο τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση. Όσον αφορά τη θέση οδήγησης του Juke, κάθεσαι καλύτερα από αυτήν του Urban, έχοντας σε σωστό ύψος το τιμόνι (παρά το γεγονός ότι αυτό δε ρυθμίζεται μέσα-έξω) και σε σαφώς καλύτερη θέση (ψηλά) τον επιλογέα του κιβωτίου. Ενστάσεις έχουμε για το πολύ μικρό άνοιγμα των πίσω θυρών, το οποίο θα δυσκολέψει αρκετά την πρόσβαση των εύσωμων επιβατών, ενώ το πορτ μπαγκάζ των 251 λίτρων θεωρείται μικρό, αλλά έχει ως ατού το γεγονός ότι μπορεί να μεταμορφωθεί εύκολα σε εντελώς επίπεδο και μέχρι 830 χλστ.

Ατμοσφαιρικές λύσεις
Παρόμοια τακτική έχουν ακολουθήσει οι Ιάπωνες και για την καρδιά των μοντέλων τους, αφού αποφάσισαν να τα εφοδιάσουν με ατμοσφαιρικά σύνολα σε αυτές τις βασικές εκδόσεις τους. Το Urban Cruiser κινείται από το γνωστό 1.33 Dual VVT-i της Toyota, σε συνδυασμό με σύστημα Start & Stop, που πληροί τις προδιαγραφές Euro5 και αποδίδει 99 ίππους στις 6.000 σ.α.λ. καθώς και 13,1 χλγμ. ροπής στις 3.800 σ.α.λ. Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, το αμάξωμα είναι σε θέση να επιταχύνει από στάση έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε χρόνο 12,5 δλ., σημειώνοντας μια τελική ταχύτητα της τάξεως των 175 χλμ./ώρα.
Επιβεβαιώθηκαν, όμως, στην πράξη τα εργοστασιακά νούμερα; Στην ευθεία του Ακραιφνίου, λοιπόν, το «0-100» στο Cruiser πραγματοποιήθηκε επακριβώς, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, χάρη και στο πολύ σωστό 6τάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων. Όσο για την τελική, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι στην Ε.Ο. είδαμε το «Κρούζερ» να 200αρίζει με 5η και να ταξιδεύει αθόρυβα και άνετα με 6η, κάτι που δυστυχώς δεν μπορείς να απολαύσεις με το «φασαριόζικο» Juke. Το μοντέλο της Nissan κινείται με 140 χλμ./ώρα, όταν το στροφόμετρό του φλερτάρει με τις 5.000 σ.α.λ., κάτι που θα βελτιωνόταν με ένα 6άρι κιβώτιο. Ο ατμοσφαιρικός κινητήρας των 1.598 κ.εκ., γνωστός από τα Qashqai και Tiida, διαθέτει στην προκειμένη περίπτωση ένα νέο σύστημα εισαγωγής με δύο μπεκ ανά κύλινδρο, μεγαλύτερους αυλούς εισαγωγής και καινούργια πολλαπλή εξαγωγής, αποδίδοντας πλέον 117 ίππους στις 6.000 σ.α.λ. και 16,1 χλγμ. ροπής στις 4.000 σ.α.λ. Αριθμητικά, οι διαφορές συγκριτικά με τον προκάτοχό του δεν είναι μεγάλες (2 ίπποι και 0,1 χλγμ., που όμως αποδίδεται 400 σ.α.λ. χαμηλότερα), ωστόσο οι Ιάπωνες κατάφεραν να μειώσουν κατανάλωση και εκπομπές ρύπων, την ίδια στιγμή που το σύνολο αποδεικνύεται αντίστοιχα σπιρτόζικο. Στην πράξη, χρειάζεται 11,7 δλ. για τη δοκιμασία του «0-100», ενώ και σε όλες τις διαδικασίες των ρεπρίζ είναι μπροστά από το μοντέλο της Toyota. Το προβάδισμά του στον... τεχνοκρατικό τομέα των επιδόσεων συνεχίζεται στη διαδικασία του φρεναρίσματος, με το Juke να ακινητοποιείται από τα 120 χλμ./ώρα σε 59,1 μ., την ώρα που το ελαφρύτερο Urban (ζυγαριά 4Τ: 1.145 κιλά, 1.224 το Juke) χρειάζεται 1 μ. παραπάνω. Πού έχει σαφές προβάδισμα το Cruiser; Μα, φυσικά, στον πολύ σημαντικό -ιδιαίτερα για την εποχή- τομέα της κατανάλωσης, με τη μέση τιμή του να κυμαίνεται στα 8,9 λίτρα/100 χλμ. και αυτήν του Juke στα 10,8 λίτρα. Πάντως, και για τα δύο θα θέλαμε μεγαλύτερης χωρητικότητας ρεζερβουάρ από εκείνα των 42 και 46 λίτρων που διαθέτουν, αντίστοιχα.
Στο δρόμο το Urban Cruiser φέρνει και πάλι στο νου το Yaris. Ευέλικτο μέσα στην πόλη, άνετο και οικονομικό στο ταξίδι, με σχετικά ελαφρύ τιμόνι και πολύ καλό επιλογέα, δείχνει να ταιριάζει γάντι με το σύγχρονο κινητήρα του, τόσο για urban όσο και για εκτός πόλης μετακινήσεις. Η απόσταση των 16 εκ. από το έδαφος σίγουρα παίζει το ρόλο της σε κάποιες παραπάνω κλίσεις του αμαξώματος, οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δεν προβληματίζουν τον οδηγό του, ενώ και το στάνταρντ ESP, το οποίο δεν απενεργοποιείται πλήρως, είναι διακριτικό και έτοιμο να επέμβει όπου και όταν χρειαστεί.
Το Juke, παρά τον πίσω ημιάκαμπτο άξονα (η ανάρτηση των πολλαπλών συνδέσμων εφοδιάζει αποκλειστικά την τετρακίνητη εκδοχή του), είναι πολύ πιο σπορ στην αίσθηση αλλά και στο αποτέλεσμα, σε σχέση πάντα με το Urban. To ESP είναι στάνταρντ και σε αυτήν την περίπτωση, όπως και σε όλες τις εκδόσεις του μοντέλου, αλλά πραγματικά είναι τόσο διακριτικό όσο πρέπει. Ταυτόχρονα, το μειονέκτημα του κοντού κιβωτίου στην εθνική οδό μετατρέπεται αμέσως σε πλεονέκτημα στο επαρχιακό δίκτυο. Εκεί ο οδηγός του μπορεί να κινείται με πραγματικά γρήγορο ρυθμό, έχοντας «ξεχάσει» την 4η ή και την 5η σχέση στο κιβώτιο, και παράλληλα να εκμεταλλεύεται τη σωστή πληροφόρηση από την κρεμαγιέρα με τη μεταβλητή υποβοήθηση.

Αστικό Δίκαιο
Το Urban Cruiser, όπως κάθε γνήσιο Toyota, σου χαρίζει τη σιγουριά ότι μπορεί να σε μεταφέρει με απόλυτη ασφάλεια και άνεση τόσο σε urban περιβάλλον όσο και εκτός πόλης, όντας ταυτόχρονα πολύ διαφορετικό από τα περισσότερα σουπερμίνι. Εντούτοις, η ιαπωνική προέλευσή του έχει τις αναμενόμενες επιπτώσεις στην τιμή. Το Nissan Juke, από την άλλη, αποτελεί ένα πιο ολοκληρωμένο και σπορ πακέτο της ίδιας κατηγορίας, το οποίο όμως ταυτόχρονα είναι πολύ πιο κοντά στη φιλοσοφία των SUV. Με απλά λόγια; Προσφέρει πιο πολλά σε καλύτερη τιμή!_ 4Τ

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Το Urban Cruiser διατίθεται στις εκδόσεις Active (17.500 ευρώ), που περιλαμβάνει σύστημα Start & Stop, ένδειξη αλλαγής σχέσης κιβωτίου, ABS με EBD, σύστημα ελέγχου της συμπεριφοράς του αμαξώματος, επτά αερόσακους, A/C, κεντρικό κλείδωμα των θυρών, ραδιοCD με έξι ηχεία, ρυθμιζόμενο τιμόνι, ηλεκτρικά εμπρός παράθυρα και εξωτερικούς καθρέφτες, Style (18.500 ευρώ), η οποία διαθέτει επιπρόσθετα αλουμινένιες ζάντες 16 ιντσών, πίσω ηλεκτρικά παράθυρα, δερμάτινο τιμόνι με ενσωματωμένα χειριστήρια ηχοσυστήματος και δερμάτινη λαβή επιλογέα, και τις Style Clima (18.850 ευρώ) και Lounge (19.500 ευρώ), οι οποίες είναι εφοδιασμένες επιπλέον με διαφορετικές επενδύσεις στο εσωτερικό, χρωμιωμένες ζάντες ελαφρού κράματος καθώς και σύστημα/μπουτόν έξυπνης εκκίνησης και εισόδου. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι η τσιμπημένη τιμή του αυτοκινήτου οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στο γεγονός ότι το Urban Cruiser κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου στην Ιαπωνία. Όσον αφορά το Nissan Juke, διατίθεται σε τρεις εκδόσεις: Action (16.980 ευρώ), Acenta (18.690 ευρώ) και Techna (20.480), με τη βασική να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός και πίσω, 60/40 διαιρούμενο και αναδιπλούμενο πίσω κάθισμα, ραδιόφωνο, έξι αερόσακους και ESP. Παράλληλα, στην κορυφαία εκδοχή του περιλαμβάνει σύνδεση τηλεφώνου bluetooth, το σύστημα Nissan Dynamic Control (NDCS), cruise control, αυτόματο κλιματισμό και το Nissan Connect System, που προσφέρει τις λειτουργίες του ηχοσυστήματος και του συστήματος επικοινωνίας και πλοήγησης μέσω μιας έγχρωμης οθόνης αφής 5 ιντσών! Αυτό που αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι το Juke, σε σχέση με το Urban, διατίθεται και σε αυτόματη έκδοση CVT, με αρχική τιμή τα 20.280 ευρώ.

URBAN CRUISER
ΥΠΕΡ/ΠΡΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ)
ΚΑΤΑ/ΤΙΜΗ

NISSAN JUKE
ΥΠΕΡ/ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ/OFF-ROAD ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
ΚΑΤΑ/ΘΟΡΥΒΟΣ ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
• ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ ΜΕΣΑ-ΕΞΩ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΟΥ URBAN
• ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ DYNAMIC CONTROL ΣΤΟ JUKE

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ...
• NA ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΗ 4x4 ΕΚΔΟΣΗ ΣΤΟ URBAN
• ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΙΒΩΤΙΟ 6 ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟ JUKE

Φτιαγμένο από λευκό χαρτί το ταμπλό του Urban Cruiser, όπου δεσπόζει το «2 σε 1» όργανο (ταχύμετρο και στροφόμετρο) στη μέση του καντράν, το οποίο δεν εντυπωσιάζει με την αισθητική του σε σχέση με την υπόλοιπη κονσόλα.

Το σήμα κατατεθέν στο εσωτερικό του Juke είναι φυσικά η κεντρική κονσόλα, που παραπέμπει ρεζερβουάρ μοτοσικλέτας, η οποία αναδεικνύεται ακόμα πιο πολύ σε κόκκινο χρώμα, όπως αυτό του αυτοκινήτου της δοκιμής μας.

«Μιλάμε για αυτοκίνητα διαστάσεων σύγχρονων σουπερμίνι, τα οποία όμως υιοθετούν χαρακτηριστικά άλλοτε από την κατηγορία των MPV (πιο κοντά σε αυτήν το Cruiser) και άλλοτε από εκείνη των SUV (όπως το Juke).»

«To Urban ξενίζει λίγο με την πρώτη ματιά, καθώς δε μοιάζει με κανένα άλλο μοντέλο του Ιάπωνα κατασκευαστή.»

«Απέχει από το έδαφος 20 χλστ. περισσότερο από το μοντέλο της Toyota, και αυτό, μαζί με τους μεγάλους θόλους του αυτοκινήτου, βοηθά ακόμα περισσότερο στην αίσθηση που μας δίνει ως πιο SUV από τον αντίπαλό του.»